Menisküs Yırtığı Tedavisi Egzersizleri
- 21.11.2022 22:17:57
- 68
- 4 dk
- 0 Yorum
.jpg)
Dik eklemlerde bulunan menisküs, kıkırdak bir yapıya sahiptir. Vücudun dengede durması ve dizin sabit kalması bu yapı sayesinde gerçekleşir. Ancak dizin aniden dönmesi ve bükülmesi sonucu menisküste hasarlar meydana gelir. Bu hasarlar 3 nedene bağlı olarak gerçekleşir. Bunlar;
- Dış menisküsün doğuştan bozuk olması
- Spor sakatlanmalarından kaynaklanan yırtıklar.
- Yaşlanmanın neden olduğu menisküs bozuklukları.
Sporcularda görülen menisküs yırtılmaları, bazen normal yaşantıda yapılan ani hareketler veya dizin burkulması sonucu ortaya çıkabilmektedir. Dizde şişlik ve ağrıya neden olan yırtılmalarda menisküs yer değiştirir ve dizin içine kaçar. Böyle durumlarda yürümede sıkıntı veya dizin kilitlenmesi gibi sorunlara neden olur. Bu rahatsızlıkların tedavisi için ameliyat gerekebilir. Ancak bazen duruma göre fizik tedavi ile de tedavi mümkündür. Ameliyat sonrası tedavi için yapılması gereken bazı egzersizler bulunur. Şimdi menisküs yırtığı tedavisi egzersizleri nelerdir? Bir bakalım;
Aşağıda sıraladığımız egzersizleri sabah ve akşam 10 defa tekrarlı uygulayınız.
- Kanepe üzerinde ya da yerde uzun oturma pozisyonunda dizin altına rulo şeklini verdiğiniz bir havlu yerleştirin. Elleriniz kullanmadan ruloyu ezecek şekilde dizinizi bastırın. Ve 5’e kadar saydıktan sonra dizinizi gevşetin.
- Düz bir zeminde sırtüstü yatma pozisyonunda, dizinizi bükmeden bacağınız 45 derece olacak şekilde yukarı kaldırın. Aynı şekilde 5’ e kadar saydıktan sonra gevşeyebilirsiniz. İleri ki dönemlerde egzersizden daha iyi fayda alabilmek için ayağınıza bir kum torbası bağlayıp bu egzersizi yapmanız daha faydalı olacaktır.
- Sandalyede normal oturma pozisyonunda, kontrollü bir şekilde diziniz düzeltip 5’e kadar sayıp kontrollü bir şekilde tekrar bükerek yere bırakın. Ve yine aynı şekilde ileri ki dönemlerde ayağınıza kum torbası bağlayarak bu egzersizi yapın.
- Yüzüstü yatma pozisyonunda, dikkatli bir şekilde dizini çekerek büküp yine aynı şekilde 5’e kadar saydıktan sonra çok dikkatli bir şekilde dizinizi düzelterek yere bırakın. İleriki zamanlarda kum torbasını ayağınıza bağlayarak bu egzersizi yapın.
- Ayaklar omuz hizasında ve birbirine paralel olacak şekilde açıp, sırtınızı bir duvara yaslayıp hafif hafif çömelin. Diler yaklaşık 90 derece olacak şekilde büküldükten sonra 5’e kadar sayıp kendinizi yukarı doğru itin.
Menisküs Yırtıklarının Belirtileri Nelerdir?
Menisküs yırtığı belirtisi olan kişilerin en çok merak ettiği konu ise, menisküs yırtığı nasıl anlaşılır. Bu sakatlığı yaşayan kişilerde genelde en çok rastlanan belirtiler şu şekilde görülür;
- Dizlerde ağrı: Menisküs yırtığı olan kişiler ilk başta çok şiddetli ağrı hissetmeyebilir. Hatta günlük yaşantılarına devam edenlerde oluyor. Ancak dizde zamanla eklem sıvısının artması ve şişlik oluştuğunda ağrılar şiddetlenecektir.
- Dizden gelen sesler.
- Şişme ve sertlik
- Dizde kilitlenme ya da bir noktada takılma.
- Dizi tam bükememek
Menisküs Yaralanmalarında Hangi Doktora Gidilmeli
Günümüzde çok sık rastlanılan menisküs yırtılması maalesef her yaşta yaşanabiliyor. Hal böyle olunca insanlar menisküs yırtığı olanlar ne yapmalı veya ne yapmamalı gibi sorularla karşı karşıya kalıyor. İlk olarak menisküs yırtılması belirtisi varsa yapılması gereken tek şey doktora gidip detaylı bir test yaptırmak olacak. Ancak birçok kişi bunu ilk yaşadığından hangi bölüme ya da hangi doktora gideceği hakkında pek bilgiye sahip değil. Bu tarz sakatlıklarda Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarına görünmelidirler. Bu sakatlığın tedavisinde cerrahi işlemler uygulandığı düşünülerek doktor tercihi yaparken işinde uzmanlaşmış Ortopedi ve Travmatoloji doktorlarına gidilmelidir. Ameliyat gerekirse operasyondan sonra muhakkak fizik tedaviye gidilmeli ve evde egzersizler yapılmalıdır.
0 Yorum