Hayvanlarda İshale Ne İyi Gelir?
- 9.12.2021 20:18:08
- 644
- 4 dk
- 0 Yorum

Hayvan yetiştiriciliği yapan insanların büyük başta ya da küçük başta sıkça rastladığı durumlardan biri ishaldir. Hayvanlardan birinin dahi ishal olması tümü için tehdit yaratmaktadır. Peki, hayvanlarda ishale ne iyi gelir? Öncelikle hayvanda ishal oluşumunun nedenini öğrenmek için veterinere götürebilirsiniz. Veterinerler bu duruma çözüm olarak size birkaç öneride bulunacaktır. Hangi hayvan grubu olursa olsun, hayvanlarda ishale iyi gelenler şunlardır;
- Hayvanın temiz bir ortamda bulunması
- İlaç tedavisi uygulanması
- Kullanılan yemin değiştirilmesi
- Bolca temiz su içirilmesi
Hayvanlarda yaşanan ishal tedavi edilmezse ölüme bile neden olabilmektedir. Hayvanda oluşan sağlık sorunu ancak tedavi edilirse düzelecektir. Bu yönden eğer büyük baş ya da küçük baş hayvanınızı zehirli otların olduğu yerlerde otlatıyorsanız, kirli sular içtiyse ya da hayvanların kaldığı yer uygun koşullarda değilse ishal durumu gözlemlenebilir. Bu sebeple birçok yöntem uygulanarak hayvanınıza tedavi uygulanması gerekir.
Buzağı İshali Kola Aspirin
Birkaç yıl önce Elazığ’da bir hayvancı tarafından ortaya çıkmış bir yöntem tüm hayvancıları şaşırtmıştır. Elazığ’daki hayvancılıkla uğraşan bir adam buzağı ishali kola aspirin ile tedavi ettiğini duyurmuştur. Bu garip yöntemi uygularken kola içerisinde aspirin atarak küçük ve büyük baş tüm ishal hastası hayvanların ishalini çözdüğünü söylemiştir.
Bu yöntemle ilgili araştırma yapan veterinerlerde yapılan testlerle bunun etkili olduğunu belirtmiştir. Yapılan araştırmalar sonucunda kola ve aspirin karışımı içirmek kısa sürede hayvanlarda ishale iyi gelir. Ancak bu yöntem kullanılırken hayvanlarınıza zarar verme ihtimalinizde bulunmaktadır. İçerisinde kimyasal maddelerin bulunduğu iki ürünü karıştırdığınızda mide sorunları yaşanması mümkündür. Ancak ineklerde ishal ilacı kullanmak yerine daha etkili bir yöntem olarak bu yöntemi son dönemlerde deneyen hayvancılar bulunmaktadır.
Büyük Baş hayvanlarda İshale Ne İyi Gelir?
Büyük baş hayvanlarda ishal oluşumunun başlıca nedeni yemlerdir. Kullanılan yemlerin kalitesi oldukça önemlidir. Eğer dengesiz bir beslenme uygulanırsa büyük baş hayvanlarda ishal görülmektedir. Peki, büyük baş hayvanlarda ishale ne iyi gelir? Büyük baş hayvanların ishal tedavisinde şunlar yapılabilir;
- Yem değişikliği yapıldıysa hayvana alıştırılması
- Yemlerin sürekli değiştirilmemesi
- Hayvanlara verilen yemlerin karıştırılmaması
- Ahırların temiz kalması ve temiz su içirilmesi
Hayvanlarda ishal ilaçları kullanmak genellikle hemen tercih edilmez. Beslenme düzeni oluşturulması önemlidir. Ayrıca büyük baş hayvanlardan birinde ishal görülmesi halinde bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. İshal olan hayvanın diğerlerinden ayrılması, eğer hayvan yavruysa taze süt ile beslenmesi, temiz bir ortamda tedavi edilmesi gerekmektedir.
Hayvanlarda İshal Tedavisi Bitkisel
Birçok çiftçi ve hayvancının büyük baş ya da küçük baş hayvanlarına doğal yöntemlerle tedavi uyguladığı bilinmektedir. Hayvanlarda ishal tedavisi bitkisel yöntemlerle de uygulanmaktadır. Aslında bu yöntemlerin bazılar tam olarak bitkisel olmasa da çeşitli kimyasal ilacın aksine bu şekilde ishalin kesildiğini görmek mümkündür.
Hayvanlarda bitkisel ishal tedavisi için ilk yöntem saman vermektir. Saman büyük baş hayvanların sindirimini düzenleyen bir besindir. Eğer hayvanınız fabrika yeminden dolayı ishal olduysa saman etkili olacaktır. Bazı hayvancıların tedavi sürecinde kaynatılmış keçi boynuzu suyu da içirdiği bilinmektedir. Kuru yonca çiçeği yedirmekte benzer etkiler yaratır.
Hayvanlarda İshal ilaçları
İshal tedavisinde doktorların sıkça verdiği ilaç çeşitleri vardır. Eğer doktorunuz bir ilaç verdiyse kullanmanızda fayda vardır. Doktor onayı olmadan ilaç kullanımı hayvanlarınıza zarar verebilir. Hayvanlarda ishal ilaçları olarak genellikle şu ilaçlar kullanılmaktadır;
- Antibiyotik çeşitleri
- Bayril
- Enrolen
- Paromisin
- Tetramezatin
Bu ilaçların doğru kullanımına dikkat edilmeli ve doktorunuzun belirttiği süreden daha uzun süre kullanılmamalıdır.
0 Yorum