Çene Kayması Egzersizleri
- 30.10.2022 22:42:56
- 161
- 4 dk
- 0 Yorum

Çene kayması sorunu çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Çene kaslarımız ve kemik yapımız, konuşurken, yemek yerken hatta farkında olmasak da nefes alırken bile hareket etmektedir. Bu sebeple çene kayması egzersizleri uygulanarak çene yapınızı düzeltmek mümkündür. Çene kayması tanısı konmuş hastaların şu egzersizleri yapması önerilir;
- Çene oynatarak yapılan egzersiz
- Parmaklarla yapılan çene egzersizi
- Bir cisim aracılığıyla yapılan egzersiz
Çene kaslarınızda bir anormallik görmeniz durumunda doktora gitmenizde fayda vardır. Diş hekimleri bu konuda tanı koymaktadır. Buna bağlı olarak hastalara bazı egzersizler verebilirler. Çene kayması egzersizleri nasıl uygulanır diyorsanız işte uygulanış biçimleri;
Çene Oynatarak Yapılan Egzersiz: Çene kayması belirtileri görüldükten sonra tedavi amacıyla çene kaslarının hareket ettirilmesi gerekmektedir. Çenenizi sürekli olarak oynatmak ve doğru hareketler uygulamak çene kaymasını düzeltecektir. Ağzı açıp kapatmak, çeneyi sağa, sola, aşağı ve yukarı oynatmak gibi uygulamalar faydalı egzersizlerdir.
Parmaklarla Yapılan Çene Egzersizi: Çene kayması sonrası egzersiz uygularken çene bölgesine temas etkili olabilmektedir. Çene bölgenize sırasıyla sağa, sola, aşağı, yukarı ve çapraz yönlerle kulağa doğru parmaklar ile basınç uygulamak etkili olabilmektedir. Kaslarınızın hareket ediyor olması ve kemik yapısında oturma meydana gelir.
Bir Cisim Aracılığıyla Yapılan Egzersiz: bu yöntem çeneyi oynatmak için harika bir egzersiz biçimidir. Genellikle bir kalem dişler ile tutulur. Kalem ile çene kasları oynatılmaya başlanır. Kalemi çenenizle sağa sola çevirmek, aşağı yukarı oynatmak gibi işlemler çene yapınızda düzen oluşturacaktır. Bu yöntem alt çene geriliği egzersizleri arasında da yer almaktadır.
Çene Kayması Belirtileri
Çene kayması tanısı koymak uzmanlar tarafından kolayca anlaşılmaktadır. Hastalarda çene kayması yaşandığında ilk iş doktor kontrolüne gitmeleri gerekir. İlerleyen süreçte çene kaslarının kaymaya alışması nedeniyle tedavi zorlaşabilmektedir. Hastaların çene kaymasını anlaması için çene kayması belirtileri şunlardır;
- Yemek yerken güçlük çekmek
- Ağız ve çene bölgesinde ağrı
- Tam kapanmayan ağız
- Nefes alırken yaşanan güçlük
- Konuşurken çenenin normalden farklı hareket etmesi
Çene yapınızda bu tip bir belirti görülürse tıbbi tedavi süreci için bir diş cerrahına gitmeniz gerekmektedir. Diş cerrahları çene kayması tanısında sonra uygun tedavi yöntemini söyleyecektir. Basit bir kayma durumunda çene kayması egzersizleri yeterli olabilir. Genellikle çene ve ağız yapısının aşırı açılması egzersizlerle çözülebilmektedir. Ancak farklı durumlarda tedavi yöntemi değişime uğrar.
Çene Kayması Tedavisi
Doktorlar birçok farklı tedavi yöntemi uygulamaktadır. Çene kayması ilerleyen süreçte hastalar çok fazla acı vereceği için tedavisinde doktorlar fiziksel ya da cerrahi bir müdahalede bulunabilirler. Çene kayması eğer küçük çapta, kas ya da kemik dokusundaki oynama nedeniyle olmuşsa uzman bir doktor çeneyi elle oturtabilir. Bu birkaç saniyelik bir işlemdir. Ufak bir acı hissedilebilir.
Çene kaslarında büyük bir kayma meydana geldiyse çene oturtulduktan sonra hareket ettirilmeyecek şekilde olması gereken yapıda sarılır. Buna Barton sargısı denir. Bu sargı çeneyi ve kafayı kaplamaktadır. Doktorunuzun önerdiği süre ile sarılı kaldıktan sonra çene yerine oturur.
Çene kaymasında en son tercih edilen yöntem cerrahi müdahaledir. Doktorlar çene oturtma işlemi yapmış, sargı uygulamış ancak yine de sonuç alamamışsa ameliyatla bu yapıyı kontrol eder. Sonrasında tedavi işlemi, gerekli görüldüğü durumda uygulanarak işlem tamamlanır. Ameliyat sonrasında doktorlar çene kayması egzersizleri uygulatarak çene yapısını düzeltmeyi amaçlamaktadır.
V Çene Egzersizi
Son dönemde ünlü bir çene yapısı haline gelen V çene çoğunlukla uzak doğuda estetik yapılarak tercih edilmektedir. Çenenizin v şekli alması için çene oynatarak yapılan V çene egzersizi uygulanmaktadır.
0 Yorum